Persbericht Vechtsportautoriteit: Verbod op trappen en stoten naar het hoofd voor vechtsporters onder de 18
Meer weten over het verbod op trappen en stoten naar het hoofd voor vechtsporters onder de 18!
Lees dan onderstaand het persbericht zoals uitgegeven door de Vechtsport Autoriteit....
HISTORISCH: VERBOD OP TRAPPEN EN STOTEN NAAR HET HOOFD VOOR VECHTSPORTERS ONDER DE 18
Nov 9, 2017
Vanaf 1 januari 2020 is het voor kickboksers, thaiboxers en MMA beoefenaren onder de 18 jaar in Nederland niet langer toegestaan te trappen en stoten naar het hoofd. De Nederlandse Vechtsportautoriteit voert deze maatregel per 1 januari aanstaande gefaseerd in.
Per 1 januari 2018 geldt dit verbod voor jongeren onder de 16 jaar en per 1 januari 2019 voor de jongeren onder de 17 jaar.
Trappen en stoten naar het hoofd is schadelijk voor de gezondheid van vechtsporters. Onderzoek naar de gezondheidseffecten wijst uit dat niet alleen een knock-out leidt tot hersenschade, maar dat ook het keer op keer raken van het hoofd de hersenfunctie aantast.
De Vechtsportautoriteit heeft gekozen voor een leeftijdsgrens van 18 jaar omdat de leeftijd is waarop jongeren voor de wet zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes en geacht worden de consequenties van hun beslissingen te overzien. Bovendien wijzen medici erop dat (frequente) hersenschuddingen op jonge leeftijd nog schadelijker is dan op latere leeftijd, omdat juist op jonge leeftijd de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.
De Vechtsportautoriteit houdt toezicht op de handhaving van deze maatregel door vechtsportgala's te bezoeken.
Daarnaast komt zij in actie op basis van meldingen. Gemeenten wordt geadviseerd alleen evenementenvergunningen af te geven aan organisatoren die zich onder meer aan deze maatregel houden. Dit is nodig omdat verschillende bonden en organisatoren uiteenlopende regels en leeftijdsindelingen hanteren.
De Vechtsportautoriteit is begin 2017 opgericht om de full contact vechtsportsector gezonder, veiliger en kwalitatief sterker te maken. Hiervoor is met vechtsportbonden en gemeenten een serie maatregelen voorbereid, zoals één digitaal wedstrijdboekje voor alle vechtsporters, een richtlijn voor de organisatie van vechtsportevenementen ('gala's) en een licentiesysteem.
Ringarts en bestuurslid Bas Pijnenburg: "Dit is een historische stap voor het kickboksen, thaiboksen en MMA in Nederland.
Wij zijn sinds jaar en dag het land van de grote vechtsportkampioenen, maar hebben ook een verantwoordelijkheid als gidsland in de ontwikkeling van deze sporten. Die maken we hiermee waar door de gezondheid van sporters voorop te stellen".
Ernesto Hoost, voormalig viervoudig K1 – kampioen:
"Het is goed dat er eindelijk één lijn wordt getrokken tussen verschillende organisaties die zich met wedstrijden en regels bezig houden. Ik ben pas op mijn 18e begonnen met wedstrijden en toch uitgegroeid tot meervoudig wereldkampioen. Het is maar de vraag of dat gelukt was als ik voor die tijd tegen klappen op mijn hoofd was aangelopen".
Place comments
0 Comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments