Gemeentes terughoudendheid omtrent vergunningen voor vechtsport evenementen Nieuws
Nieuws

Gemeentes terughoudendheid omtrent vergunningen voor vechtsport evenementen

Gemeentes terughoudendheid omtrent vergunningen voor vechtsport evenementen

De vechtsport in Nederland zit in de lift maar toch is bij veel gemeentes terughoudendheid omtrent vechtsport evenementen

Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen zoals België maakt vechtsport een opmars, echter is het vaak moeilijk voor organisatoren van vechtsport evenementen om een passen de vergunning te krijgen, en op tijd. Afgelopen jaar werden er in Nederland enkele vechtsport gala's groots aangekondigd, onder andere in Almere, en recentelijk nog het WFL gala voor zondag 4 februari 2018. Er hangt helaas nog steeds een stigma om de vechtsport heen, ook al wordt het steeds meer gemeengoed, neem het kickboksen met vechters als Rico Verhoeven. Dit wordt steeds meer geaccepteerd en hopelijk komt het eens op het niveau van voetbal,

Afgelast wegens het niet tijdig verkrijgen van de vergunning

Het WFL Gala wat voor februari gepland stond kreeg niet op tijd haar vergunning rond; "WFL Enschede, welke gepland stond voor zondag 4 februari 2018, wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen datum i.v.m. het niet (tijdig) verkrijgen van de vergunning."Wij betreuren deze situatie ten zeerste voor, allereerst de vechters, de bezoekers, alle betrokkenen die zich verheugd hebben op een mooi event in Enschede". Zo kondigde de organisatie aan. Een voorbeeld dat een gala wat door een top organisatie als de WFL ook last heeft van bureaucratie bij een gemeente?

Gemeentes terughoudendheid omtrent vergunningen voor vechtsport evenementen

Niet krijgen van een vergunning staat veel in de weg

Dat het niet krijgen van een vergunning veel in de weg kan staan, en zelfs invloed heeft op een reeks van toernooien blijkt uit het geval van de A1 World Combat Cup 2017. Het verst veel flexibiliteit en creativiteit van organisaties a;ls gemeentes niet willen meewerken zoals onder staand voorbeeld van de A1 World Combat Cup;

"De A1 World Combat Cup 2017 nadert haar climax: na de succesvolle kwalificatietoernooien in Bochum, Eindhoven en Hasselt zullen met het vergeven van drie wildcards de laatste finalisten voor de finale van de A1 WCC binnenkort bekend worden. Tijdens dit unieke event strijden de kickboksers om de A1 World Combat Cup. De MMA vechters duelleren om de MMA1 World Combat Cup".

"De mix van kickboks en MMA gevechten binnen een Champions League model maken het concept spannend, uniek en krachtig. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op vechters van wereldformaat. De opzet van de A1 WCC was om vier kwalificatietoernooien te organiseren waarin vechters zich konden plaatsen voor de finale. Voor het vierde kwalificatietoernooi is de organisatie al geruime tijd bezig met het verkrijgen van een vergunning maar omdat deze nog steeds niet zijn afgegeven heeft de organisatie moeten besluiten om de laatste finaleplekken middels wildcards te vergeven".

Vergunningsaanvragen duren onvoorspelbaar lang

Organisator Ali Gunyar verklaarde in een persbericht: “Het is ongelofelijk jammer dat er bij veel gemeentes nog steeds zo’n enorme terughoudendheid is als het gaat om het organiseren van vechtsportevenementen. Hierdoor duren vergunningsaanvragen onvoorspelbaar lang en dat maakt het lastig om in Nederland, met een goede landelijke spreiding, grotere evenementen te organiseren. Dit alles terwijl wij al jaren dit soort evenementen organiseren waar nog nooit iets noemenswaardig is voorgevallen en we wel over onszelf mogen zeggen dat we een zeer goede naam in de markt hebben.”

Waarom willen gemeentes niet meewerken en wat kunnen vechtsport organisaties zelf doen?

uit de praktijk blijkt dat gemeentes willens en weten vaak niet mee willen werken, veel speelt het verleden een rol en is van enige flexibiliteit niets te bespeuren. Als er 10 jaar geleden een vechtpartijtje is uitgebroken op een gala, wordt het verdomd moeilijk een vergunning daarvoor te krijgen. Puur uit angst en onwetendheid. Met de komst van de Vechtsport Autoriteit die ook regels heeft neergelegd voor het organiseren van vechtsport evenementen zou je toch denken dat het zou moeten gaan verbeteren? Althans als het gaat om het veiligheid aspect.

Maar ook de Vechtsport Organisaties kunnen in sommige gevallen hand in eigen boezem steken. Zo komt het in de praktijk voor dat een bepaalde overkoepelende vechtsport organisatie gemeentes opbelt om een vergunning te dwarsbomen, omdat deze niet onder haar auspicien georganiseerd wordt, zo vertelde een bron. Dit werkt nou ok niet positief naar gemeentes toe kan zelfs tegendraads werken, niet echt slim dus. Echter kunnen aanvraag procedures pas van start op korte termijn, er is dus nog best wat te verbeteren zowel aan de zijde van de gemeentes als die bij de organisaties. En vraag op tijd de vergunning aan.

--
0 claps
0 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news