Wat is de beste vechtsport? Appels met peren vergelijken
Voor veel jonge mensen die aan vechtsport of martial arts willen gaan doen is vaak de insteek om de beste, de gevaarlijkste of meest effectieve gevechtssport te kiezen. Maar wat is dan die beste of meest effectieve vechtsport? Kunnen we dat duiden? "Nee, niet eenzijdig." Een misschien gerechtvaardigde mening is misschien dat alle vechtsporten ernaar zouden moeten streven de beste en meest effectieve te zijn, aangezien ze ooit zijn bedacht om te gebruiken tijdens een gevecht.
Je vindt tegenwoordig op YouTube veel filmpjes over bijvoorbeeld karate vs. kickboksen of Taekwondo vs. Muay Thai, noem maar op. Iedere vechtsport heeft op YouTube al tegenover elkaar gestaan. Maar los van de uitkomst wie de sterkste of de beste is, doet dit recht aan de vechtsport in het algemeen? Je laat Mike Tyson toch ook niet vechten tegen bijvoorbeeld een judoka? Of een MMA-vechter tegen een tai chi beoefenaar? Het is zoals de titel al zegt: 'appels vergelijken met peren'.
Bruce Lee: “I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times.”
Respect, normen en waarden zijn in het begin van een vechtsportcarrier toch nog vaak ondergewaardeerd aan aanzien en effectiviteit.
Aanzien
Toch zijn voor veel jongeren het Kickboksen en MMA dé ultieme vechtsport. Het liefst willen ze binnen 3 maanden in de ring staan en binnen een jaar bij Bellator of UFC vechten. Voor veel jongeren is het de kans om ergens in uit te blinken, uitzonderingen daargelaten. Bij voetbal werkt het wereldwijd vaak net zo. In Brazilië bijvoorbeeld, is het dé kans voor de kinderen om uit de sloppenwijken te komen en voor jongeren in de grootsteden van de Verenigde Staten om de getto's achter zich te laten en daadwerkelijk iets van hun leven te maken en voor hun families te zorgen.
Niet alleen het grote geld lonkt in Nederland, het aanzien des te meer. Idolen als Bojanski, Hoost en Verhoeven pakken het Kickboksen voor hun rekening en Mc Gregor en Manhoef het MMA. Iedereen wil zo snel mogelijk naar eenzelfde hoogte stijgen. Het jarenlang trainen om een bepaalde graad te halen bij een Martial Arts sport is niet meer van deze tijd. Het kost veel te veel tijd, is niet echt populair omdat alleen de eer weinig toekomstperspectief biedt. Wie wil er nu nog op bijvoorbeeld Pencak Silat, ook al is deze oosterse vechtsport misschien nog wel dodelijker en effectiever dan MMA of Kickboksen? Vormen of kata's leren? Daar moet je bij nadenken en vooral veel voor oefenen.
Geld
De media is ook verantwoordelijk voor de huidige perceptie van vechtsporten door veel en eenzijdig vechtsportnieuws te brengen, maar ook hier geldt: money rules. Redenen dat bijvoorbeeld karate, judo of taekwondo niet zo vaak in het nieuws komen is omdat er niet voldoende geld achter zit. Vergeet niet dat de sporten waarbij de meeste weddenschappen worden gesloten, het meeste geld hebben om zich zichtbaar te maken in de media. Kijk maar naar de bokswereld, wel of niet een stoffig imago, waar in eerste instantie alleen in Las Vegas werd gebokst en gegokt is gokken op vechtsporten nu een wereldwijd iets geworden. Kijk maar wat er is aan weddenschappen is ingezet op het gevecht tussen Mayweather vs McGregor.
Geschiedenis
Die tegenwoordige keuze van onze jongeren om te kiezen voor deze vechtsporten is mijn inziens niet wereldvreemd, immers zijn we nog niets veranderd door de geschiedenis heen. Hoe gruwelijker een sport is het is en hoe meer bloed en aanzien erbij komt kijken, des te mooier vinden we het. Gladiatoren, brood en spelen. Do i need to say more. Toen in de jaren '80 films op tv kwamen van bijvoorbeeld Karate Kid en Nico van Stevan Segal, zag je meteen een stijging van het aantal kinderen en volwassen bij sportscholen die deze sporten ook wilden beoefen. Het is een feit, iedere tijdperk heeft zijn eigen helden nodig.
Onderscheid maken
Een goed raadgeving zou kunnen zijn jezelf af te vragen: wat is mijn (realistisch) doel en hoe kan ik dat (zo snel mogelijk) bereiken? Kies ik voor een sport die effectief is bij zelfverdediging op straat, dan kies je voor bijvoorbeeld Krav Maga of Systema. Wil je wedstrijden draaien met regels en laten zien hoe soepel je bent, dan ga je bijvoorbeeld op Taekwondo. Wil je laten zien dat je volgens regels kunt vechten, ga dan op MMA of kickboksen.
Place comments
0 Comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments