Is krachttraining in combinatie met vechtsport wel mogelijk?
Is krachttraining in combinatie met vechtsport wel mogelijk? Biedt het überhaupt voordelen? Dat is een vraag waar veel mensen mee worstelen en wat lang niet altijd even duidelijk lijkt te zijn. Toch is er maar één goed antwoord op te geven. Ondanks dat het een veelbesproken onderwerp is, kunnen we vol overtuiging zeggen dat je je prestaties in de vechtsport zeker positief kunt beïnvloeden door aan krachttraining te doen. Hierbij moet wel naar sportspecifieke krachttraining worden gekeken. Als je de krachttraining op de juiste manier afstemt op jouw sportschema, dan kan dit enorm veel voordelen opleveren tijdens het beoefenen van een vechtsport.
In dit artikel vertellen we hoe je op de juiste manier krachttraining bij jouw favoriete sportschool in Nijmegen kunt beoefenen én kunt profiteren van de voordelen met betrekking tot jouw vechtsport.
Op de juiste manier trainen
Er wordt veel gespeculeerd over de positieve (of soms juist negatieve) werking van krachttraining in combinatie met vechtsport. Critici zeggen vaak dat bepaalde vormen van krachttraining juist de prestaties bij vechtsport kunnen verslechteren. In principe is dit niet het geval. Mits er in elk geval op de juiste manier wordt getraind. Het is daarom belangrijk om enkel datgeen te trainen waar je specifiek behoefte aan hebt bij het beoefenen van jouw vechtsport.
Ben je frequent bokser? Dan kan het bijvoorbeeld lonen om aan de slag te gaan met krachttraining om zo je stootkracht te verbeteren. Op die manier zal je jouw tegenstanders meestal de baas zijn.
Welke spieren moet ik trainen?
Welke spieren je het beste kunt trainen tijdens de krachttraining is van verschillende factoren afhankelijk. Allereerst uiteraard van het soort sport dat je beoefent. De ene sport zal om een andere training vragen dan de andere. Dit heeft allemaal te maken met de zogenaamde spiervezels.
Alle spieren in ons lichaam bestaan uit verschillende spiervezels. Dit zijn cellen die op verschillende manieren werken en ons kracht bieden. Toch zien we wel verschillen tussen de diverse typen vezels. Zo zijn er spiervezels die zeer langzaam werken, maar wel langdurig aan de slag kunnen gaan. Het andere type vezels heeft een mindere grote aanloop nodig, maar kan weer veel sneller werken. Afhankelijk van het soort vechtsport dat je beoefent, kun je deze twee verschillende vezels trainen.
Zo zullen bodybuilders bijvoorbeeld minder gewicht moeten dragen dan een powerlifter, maar doen dit wel meerdere keren. Daarom hebben ze meer vezels nodig die langdurig een training kunnen volhouden. Als vechtsporter wil je juist meer van de snelle vezels, omdat deze voor meer kracht zorgen.
Train de spiervezels die van toepassing zijn voor jouw vechtsport, zodat deze de resultaten positiever zullen beïnvloeden.
Laat je informeren in de sportschool
Ga je voor het eerst trainen in de sportschool en weet je niet goed welke trainingen de beste keuze zijn? Laat je dan van tevoren goed informeren in de sportschool. Hier lopen genoeg deskundigen die precies weten wat jij nodig hebt om de juiste spiervezels te trainen en betere resultaten te boeken tijdens jouw favoriete vechtsport.
Place comments
0 Comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments