Ik heb een knieblessure: wat moet ik doen? Columns
Columns

Ik heb een knieblessure: wat moet ik doen?

Ik heb een knieblessure: wat moet ik doen?

Tijdens vechtsport gaat het er meestal heftig aan toe en ligt het gevaar op een sportblessure op de loer. Vooral de knieën van vechtsporters krijgen het vaak zwaar te verduren: niet voor niets is 1 op de 4 sportblessures er een aan de knie. Maar hoe ontstaat een knieblessure eigenlijk en hoe herken je het? Dat lees je in dit artikel.

De oorzaken van een knieblessure

Als je een vechtsport beoefent moet je veel snelle en onverwachte bewegingen maken om stoten en trappen aan je tegenstander uit te delen of ze juist zelf te ontwijken. Hierdoor kan je sneller onverwachte bewegingen maken en je knie verdraaien. Verder kan overbelasting voor een sportblessure aan je knieën zorgen.

Hoe herken je een knieblessure?

Je kunt een knieblessure krijgen doordat je tegenstander op je been gaat staan en je je knie verdraait, zoals hier bij vechtsportlegende Jerome Le Banner gebeurt. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een knieblessure kan herkennen. Zo heb je bijvoorbeeld pijn in je knie als je hem stilhoudt of juist beweegt en kan je hem niet onbelemmerd strekken of buigen. Door een bloeding of vochtophoping kan de knie ook zwellen.

Verder heb je misschien wel het gevoel dat je knie op slot zit en dat er geen kracht meer in zit, alsof je er makkelijk doorheen kan zakken. Afzetten bij bijvoorbeeld het opstaan, pijn bij het uitvoeren van een leg extension of bij het beginnen van een sprint zorgt voor het meeste ongemak. Ook kan de omvang van je bovenbenen afnemen. Let op deze symptomen als je denkt dat er iets mis is.

Hoe behandel je een knieblessure?

Het is belangrijk om niet met een knieblessure door te blijven lopen. De klachten worden dan namelijk alleen maar erger en mogelijk uiteindelijk zelfs chronisch. Het is daarom raadzaam om meteen bij de fysiotherapeut aan de bel te trekken als je klachten krijgt.

Bij lichte klachten en overbelasting kan de fysiotherapeut je meestal meteen helpen. Het is verstandig om je door een erkende sportfysiotherapeut te laten behandelen. Die heeft namelijk veel kennis over sporten en sportblessures en kan je revalidatie afstemmen op je sport die je beoefent. Zo ben je misschien wel weer sneller op de been.

De sportfysio gaat meestal eerst aan de slag met oefentherapie om je knie te stabiliseren en sterker te maken. Je hebt vaak meerdere behandelingen nodig. Hoeveel precies hangt af van de klachten die je hebt. Fysiotherapie wordt meestal vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Het is dus handig om bij je zorgverzekering te checken wat je precies vergoed krijgt. En daar rekening mee te houden bij het vergelijken en afsluiten van je zorgverzekering aan het eind van het jaar.

--
0 claps
0 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news