Hoe voorkom je blessures bij vechtsport? Columns
Columns

Hoe voorkom je blessures bij vechtsport?

Hoe voorkom je blessures bij vechtsport?

Vechtsporten kunnen een flinke belasting zijn voor je lichaam. Het is dan ook niet voor niets dat er tijdens vechtsporttrainingen, regelmatig blessures ontstaan. In dit artikel geven we je enkele tips mee die ervoor kunnen zorgen dat je blessures tijdens je training kunt voorkomen. Niets is namelijk vervelender dan een training te moeten overslaan doordat je een vervelende blessure hebt.

Doe een goede warming-up

Bij vechtsportlessen wordt er vaak training gegeven door een ervaren coach. Als het goed is, snapt deze coach het belang van een goede warming-up. Bij de meeste sportscholen wordt er voor de training ook een uitgebreide warming-up gedaan. Volgens fysiotherapie Enschede gaat het dan ook vaak mis als vechtsporters zelf gaan trainen, dat ze deze warming-up vergeten en te snel starten met zware oefeningen. Zorg dus altijd voor een goede warming-up als je wilt gaan trainen, dit bevordert de bloedtoevoer en maakt dat kans op blessures veel kleiner.

Cooling-down en stretchen

Je start de training met een goede warming-up en sluit af met een cooling-down. Dat is eigenlijk de ideale volgorde. Bij de cooling-down wordt aangeraden om de intensiteit van de training te verlagen en enkele rek en strek oefeningen te doen. Zo komt je doorbloeding geleidelijk tot rust en dit kan onder andere de spierpijn die je na je training ervaart verminderen.

Probeer je trainingen rustig op te bouwen

Het wordt bij elke trainingsvorm aangeraden om je trainingen rustig op te bouwen. Of het nu gaat om fitness, hardlopen of vechtsport, je lichaam moet altijd wennen aan een nieuwe belasting. Als je als beginner meedoet met een eerste training, houdt de trainer hier als het goed is ook rekening mee. Zo is het verstandig om de eerste trainingen niet meteen tot het uiterste te gaan, maar je lichaam te laten wennen aan de nieuwe belasting.

Ook komt het vaak voor als ervaren sporters een tijd niet hebben getraind, weer beginnen en meteen op hun oude niveau willen presteren. Het probleem is dat het lichaam opnieuw moet wennen aan de belasting die een tijd niet is geweest. We raden daarom altijd aan om je trainingen, ook als je ervaren bent, rustig op te bouwen.

Heb je ergens last, laat het controleren

Het komt zo vaak voor dat mensen ergens een klacht krijgen en hiermee door trainen. Het probleem is dat de klacht zich kan gaan verergeren en ook daadwerkelijk een blessure wordt. Heb je dus ergens een klacht dan is het altijd verstandig om er kort naar te laten kijken door een ervaren fysiotherapeut. De therapeut kan aangeven hoe erg de klacht is en of je er wel of niet mee door kan trainen.

Heb je een blessure te pakken, neem dan ook rust

Is het toch misgegaan en heb je tijdens een potje sparren een blessure opgelopen? Zorg er voor dat je het lichaamsdeel voldoende rust geeft. Mocht het mogelijk zijn om andere delen van je lichaam te trainen zonder dat je de blessure belast, dan kan dit natuurlijk. Met blessures in de schouder of de rug is dit echter heel erg lastig en het is beter om echt je rust te pakken.

--

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news